Slide background

logo-mob

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

trsatDomaćin Drugog susreta hrvatskih katoličkih obitelji je Svetište Majke Božje Trsatske koje već stoljećima s brda ponad Riječine poziva vjernike na molitvu. Ono je najznačajnije marijansko proštenište u zapadnoj Hrvatskoj i k tome duhovno središte Riječke crkvene pokrajine koja okuplja četiri biskupije: Riječku, Porečku i Pulsku, Krčku i Gospićko-senjsku.

Trsatsko svetište sestrinsko je svetište onomu u Loretu: povezuje ih ista predaja o prijenosu Marijine kuće iz Nazareta (10. svibnja 1291.) na Trsat, a zatim (10. prosinca 1294.) u talijansko mjesto Loreto. Zbog te predaje Trsatskom svetištu pripada častan naslov Hrvatski Nazaret.

Trsatsko svetište ima još jedno uporište u svom vjekovnom postojanju. Riječ je o čudotvornoj slici Gospe Trsatske koju je 1367. papa Urban V. darovao hrvatskim hodočasnicima kad je u Loretu bio svjedokom njihove žalosti za Nazaretskom kućom. Ta se slika na Trsatu trajno časti pod nazivom slika Gospe Trsatske ili Majke Milosti.

gospa trsatska_vela1

Svetište Majke Božje Trsatske je sedamstoljetno mjesto osobitog vjerskog i kulturnog događanja kao i vjerničkog okupljanja, ono je svjedok povijesnih zbivanja te spomenik kulture i umjetnosti.
Sveti Ivan Pavao II. pohodio je Trsatsko svetište 8. lipnja 2003. Ukazao je na njegovo duhovno i moralno značenje kao obiteljskog svetišta i ishodišta za obnovu hrvatskoga društvenoga života. U propovijedi na hrvatskom jeziku na riječkoj Delti govoreći o obitelji izrekao je znakovit poticaj: »Ugledajte se i tražite zaštitu svete Obitelji na blizom Trsatu!« Zaželio je tada da se u Trsatskom svetištu za njega moli »dok je živ i kad bude umro«.
papa ivan_pavao_iiPapin posjet dao je Trsatskom svetištu novu dimenziju: da promiče vrednotu hrvatske kršćanske obitelji. Tako Svetište danas ima uporište ne samo u dugoj povijesti, nego i u Papinom spomeniku i u Pastoralnom centru koji nosi njegovo ime, postajući središtem novih nastojanja oko duhovne obnove domovinske Crkve i hrvatskoga naroda.

Iscrpnije informacije mogu se pronaći na službenoj mrežnoj stranici Trsatskog svetišta www.trsat-svetiste.com, dok o Riječkoj nadbiskupiji više podataka ima na www.ri-nadbiskupija.com.

 

 

 

 

PROSLAVA 2. NSHKO

SVJEDOČANSTVA

PAPA FRANJO O OBITELJI

papa-francesco

SVJETSKI SUSRET OBITELJI

world-meeting-of-families-philadelphia-2015-logo