Slide background

logo-mob

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

papa 1Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održao se 5. lipnja 2011. godine. Svečano misno slavlje na Zagrebačkom hipodromu predsjedao je papa Benedikt XVI. U pozdravnom govoru, kardinal Josip Bozanić rekao je: "U velikoj radosti, koja je dar Duha Svetoga, i koja u jednu obitelj sabire ovo mnoštvo Kristovih vjernika, stojim pred Vama s osjećajima duboke zahvalnosti i upućujem Vam pozdrav srdačne dobrodošlice na početku ove svečane Euharistije. Ispunjen poštovanjem i ljubavlju prema Vašoj časnoj Osobi svjedočim Vam zanos koji u ovaj sveti dan prožima srca ljudi cijele nam Hrvatske."

papa-2Papa Benedikt XVI. se toga dana na zagrebačkom hipodromu obratio snažnim riječima svim obiteljima. Pozvao je obitelji da budu hrabre i da se odupru sekulariziranom mentalitetu naglašavajući potrebu konkretnog svjedočanstva, posebno kao potvrdu »nepovredivosti ljudskog života od začeća do njegovog prirodnog skončanja«. Papa je također pozvao da se supružnici raduju majčinstvu i očinstvu ističući kako je otvorenost životu znak otvorenosti prema budućnosti.

logo zajedno-u-Kristu_LOGO-1Pohod pape Benedikta XVI., 4. i 5. lipnja Hrvatskoj odvijao se pod geslom: "Zajedno u Kristu". Budući da je Sveti Otac došao na Prvi nacionalni susret katoličkih obitelji, upravo je obitelj bila u središtu i zaštitnog znaka Papina pohoda. U središtu logotipa tako se nalazio stilizirani prikaz obitelji: otac, majka i troje djece. U pozadini se nalazio križ koji ukazuje na utemeljenost kršćanske obitelji na vjeri u kojoj zajednica braka i obitelji izrašćuje u zajedništvo ljubavi. Ruke na kojima počiva obitelj simbolizirale su oslanjanje na Božju providnost koja štiti i vodi obitelj u njezinu životnom hodu. 

Na misnome slavlju koje je papa Benedikt XVI. predvodio u povodu Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji okupilo se oko 400 tisuća vjernika, među kojima i veliki broj obitelji s malom djecom. Na misi s Papom koncelebriralo je sedamdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva, te više od tisuću svećenika.

papa-3Papa Benedikt XVI. osvrnuo se i sam na svoj pastoralni pohod Hrvatskoj 4. i 5. lipnja. Naime, nekoliko dana nakon susreta,u katehezi na općoj audijenciji, u srijedu 8. lipnja podsjetio je okupljene kako je glavni povod pohoda bio prvi Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji. Papa je na audijenciji istaknuo: "Za mene je bilo veoma važno učvrstiti u vjeri prije svega obitelji, koje je Drugi vatikanski koncil nazvao 'kućnom Crkvom'. U današnjoj Europi narodi čvrste kršćanske tradicije imaju posebnu odgovornost u obrani i promicanju vrijednosti obitelji utemeljenoj na ženidbi, koja bez sumnje ima presudnu ulogu kako na odgojnom tako i na društvenom polju. Ta je poruka imala dakle osobitu važnost za Hrvatsku, bogatu duhovnom, etičkom i kulturnom baštinom, koja se priprema ući u Europsku Uniju". Usporedivši misu na hipodromu s velikom "dvoranom Posljednje večere" pod otvorenim nebom, Sveti je Otac istaknuo kako mu je molitveno ozračje koje je vladalo na misi omogućilo istaknuti dar i zauzetost zajednice u Crkvi, kao i obodriti bračne drugove u njihovu poslanju.

Ideja održavanja susreta hrvatskih katoličkih obitelji nastavlja se Drugim susretom hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 19. travnja održati na Trsatu u Rijeci.

 

Pozdravni govor kardinala Josipa Bozanića

Cjelovita propovijed pape Benedikta XVI.

Zahvala biskupa Valtera Župana

 

 

 

 

 

PROSLAVA 2. NSHKO

SVJEDOČANSTVA

PAPA FRANJO O OBITELJI

papa-francesco

SVJETSKI SUSRET OBITELJI

world-meeting-of-families-philadelphia-2015-logo