Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelj - Zagreb 2011.

Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održao se 5. lipnja 2011. godine. Svečano misno slavlje na Zagrebačkom hipodromu predsjedao je papa Benedikt XVI. U pozdravnom govoru, kardinal Josip Bozanić rekao je: "U velikoj radosti, koja je dar Duha Svetoga, i koja u jednu obitelj sabire ovo mnoštvo Kristovih vjernika, stojim pred Vama s osjećajima duboke zahvalnosti i upućujem Vam pozdrav srdačne dobrodošlice na početku ove svečane Euharistije. Ispunjen poštovanjem i ljubavlju prema Vašoj časnoj Osobi svjedočim Vam zanos koji u ovaj sveti dan prožima srca ljudi cijele nam Hrvatske."

prvi nac susret hrvatskih katolikih obitelji zagreb 2011 5 20161126 1325633838Papa Benedikt XVI. se toga dana na zagrebačkom hipodromu obratio snažnim riječima svim obiteljima. Pozvao je obitelji da budu hrabre i da se odupru sekulariziranom mentalitetu naglašavajući potrebu konkretnog svjedočanstva, posebno kao potvrdu »nepovredivosti ljudskog života od začeća do njegovog prirodnog skončanja«. Papa je također pozvao da se supružnici raduju majčinstvu i očinstvu ističući kako je otvorenost životu znak otvorenosti prema budućnosti.

Pohod pape Benedikta XVI., 4. i 5. lipnja Hrvatskoj odvijao se pod geslom: "Zajedno u Kristu". Budući da je Sveti Otac došao na Prvi nacionalni susret katoličkih obitelji, upravo je obitelj bila u središtu i zaštitnog znaka Papina pohoda. U središtu logotipa tako se nalazio stilizirani prikaz obitelji: otac, majka i troje djece. U pozadini se nalazio križ koji ukazuje na utemeljenost kršćanske obitelji na vjeri u kojoj zajednica braka i obitelji izrašćuje u zajedništvo ljubavi. Ruke na kojima počiva obitelj simbolizirale su oslanjanje na Božju providnost koja štiti i vodi obitelj u njezinu životnom hodu.

Na misnome slavlju koje je papa Benedikt XVI. predvodio u povodu Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji okupilo se oko 400 tisuća vjernika, među kojima i veliki broj obitelji s malom djecom. Na misi s Papom koncelebriralo je sedamdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva, te više od tisuću svećenika.

Papa Benedikt XVI. osvrnuo se i sam na svoj pastoralni pohod Hrvatskoj 4. i 5. lipnja. Naime, nekoliko dana nakon susreta, u katehezi na općoj audijenciji, u srijedu 8. lipnja podsjetio je okupljene kako je glavni povod pohoda bio prvi Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji. Papa je na audijenciji istaknuo: "Za mene je bilo veoma važno učvrstiti u vjeri prije svega obitelji, koje je Drugi vatikanski koncil nazvao 'kućnom Crkvom'. U današnjoj Europi narodi čvrste kršćanske tradicije imaju posebnu odgovornost u obrani i promicanju vrijednosti obitelji utemeljenoj na ženidbi, koja bez sumnje ima presudnu ulogu kako na odgojnom tako i na društvenom polju. Ta je poruka imala dakle osobitu važnost za Hrvatsku, bogatu duhovnom, etičkom i kulturnom baštinom, koja se priprema ući u Europsku Uniju". Usporedivši misu na hipodromu s velikom "dvoranom Posljednje večere" pod otvorenim nebom, Sveti je Otac istaknuo kako mu je molitveno ozračje koje je vladalo na misi omogućilo istaknuti dar i zauzetost zajednice u Crkvi, kao i obodriti bračne drugove u njihovu poslanju.

FOTOGALERIJA PRVOGA SUSRETA