• Početna
  • O susretu
  • Vijesti
  • Blagdan Svijećnice – Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenoga života u Splitu

Blagdan Svijećnice – Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenoga života u Splitu

„Prije četrdeset dana radosno smo proslavili blagdan Gospod­njega rođenja, Božić. A danas slavimo onaj dan kada su Marija i Josip prikazali Isusa, Svjetlo života, u Hramu. Tom se prinosu i mi danas pridružujemo. Radosno prihvaćamo zavjetnu svijeću su­sreta hrvatskih katoličkih obitelji, znamen svjetla, vjere i nade naših obitelji i našega naroda. U tom znaku započinjemo pripravu na slavlje. Potaknuti Duhom Svetim, za­jedno sa starcem Šimunom i proročicom Anom radosno naviještamo Gospodnji dola­zak čiji se sjaj nikada ne gasi", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, uvodeći u proslavu blagdana Svijećnice i Dana posvećenoga života u splitskoj crkvi Sv. Dominika.

Ovogodišnja Svijećnica bila je posebnija jer je zavjetna svijeća susreta hrvatskih katoličkih obitelji dopremljena iz Marije Bistrice u Split. „Ova svijeća simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslom Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem izražava našu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda i hrvatskih obitelji“, kazao je pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić u kratkom govoru prije početka slavlja.

Nadbiskup je potom kod oltara zapalio svijeću susreta, a molitve su molili: supružnici, zaručnici, mladić i djevojka, dječak i djevojčica, baka i djed, bogoslov i redovnik. Nakon blagoslova svijeća u crkvi Sv. Dominika i slavlje se nastavilo svečanom procesijom sa svijećama do katedrale u kojoj su sudjelovali brojni svećenici, redovnici i redovnice, odgojitelji i bogoslovi, novaci i kandidatice te vjernici laici. Pjevanje je predvodio zbor redovnica i bogoslova pod ravnanjem mo s. Mirte Škopljanac Mačina.

Misno slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma predvodio je nadbiskup Barišić. U svojoj je propovijedi govorio o prikazanju Gospodinovu u hramu i kako ga je starac Šimun primio na ruke te nadahnut Duhom Svetim izgovorio evanđeoski hvalospjev: „Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru…“ U tom je svjetlu potaknuo nazočne da Gospodina prime u svoje srce i da svakodnevno izgovaraju tu molitvu. Budući da je blagdan Svijećnice prisjetio se kako su nekoć naše obitelji na ovaj dan nosili deblje svjetlo koje je uprisutnjivalo Svjetlo Kristovo i kako su ga palili uvijek kad bi se dogodila neka nepogoda. Naše bake i djedovi s molitvom na usnama „Sad otpuštaš….“ odlazili su s nadom s ovoga svijeta u vječnu domovinu k Gospodinu. Svjetlo Kristovo rasvjetljuje tame našega života i ne možemo ga zadržati samo za sebe. Svijeća se troši kada svijetli ali jedino tada pobjeđuje tamu, tako i mi svijetlimo jedino ako gorimo, kazao je nadbiskup. Na kraju svoje propovijedi obratio se osobama posvećenog života, redovnicima i redovnicama kazavši da Svjetlo Kristovo u njihovom životu treba gorjeti preko njihovih zavjeta: siromaštva, čistoće i poslušnosti.

Splitsko-makarska nadbiskupija kao domaćin Trećega nacionalnog susreta obitelji pripremila je za svaku župu posebnu veliku svijeću s logotipom ovogodišnjeg susreta. Župnici će preuzeti svijeće i staviti ih u svoje župne crkve te ih svake nedjelje za vrijeme mise upaliti da nas potiču na molitvu za naše obitelji i za uspjeh Trećeg nacionalnog susreta hrv. katoličkih obitelji u Splitu i Solinu.