• Početna
  • O susretu
  • Vijesti
  • Izrađen plakat za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Izrađen plakat za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

3.nshko 01U prigodi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu, a kojemu je domaćin Splitsko-makarska nadbiskupija, napravljen je plakat koji je izradila Ana Bodrožić, mag. dizajna vizualnih komunikacija. Plakat oslikava prizor različitih katoličkih obitelji okupljenih oko crkve Gospe od Otoka u Solinu, mjesta održavanja 3. NSHKO. Središte ilustracije zauzima pročelje crkve i zvonika, iza čega je postavljen stilizirani prikaz Republike Hrvatske. Svojom pozicijom, crkva (svetište) Gospe od Otoka korespondira realnom smještaju grada Solina na geografskoj karti Hrvatske.

Na plakatu se nalazi i logotip susreta koji je izradila č. s. Zdravka Milić, akademska umjetnica. U grafičkom oblikovanju logotipa, na bijeloj podlozi, nalazi se obitelj: otac, majka i djeca. Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u plesnom i radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihovog zajedništva u ljubavi. Njihova djeca su smještena unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja, ali i kao plod njihove uzajamne ljubavi. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledaju svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama.

U pozadini je konturama označena nova crkva na Gospinom Otoku u Solinu na kojem će se održati središnje euharistijsko slavlje Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Konture nove crkve simboliziraju Crkvu, majku kršćana u kojoj obitelj zauzima povlašteno mjesto. Plava rijeka ispod crkve predstavlja rijeku Jadro, hrvatski Jordan, ali i naše Jadransko more koje umiva čitavom dužinom Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Voda je ujedno simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života. Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav.

Geslo susreta „Obitelj izvor života i radosti“, uokviruje logotip, te formom i žutom bojom podsjeća na Sunce koje svojom toplinom daje život i radost.