Proslavljen Dan života u Splitu

U povodu proslave Dana života, Bračno i obiteljsko savjetovalište i Ured za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije organizirali su prigodni program u subotu, 3. veljače u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U programu su sudjelovali: Dječji zbor „Mala Terezija“ Kamen, Obitelj Škiljo, Orkestar OŠ Meje, Dječji vrtić sv. Pavla Apostola Pujanke, Obitelj Zrinušić i udruga „Betlehem“, Dječji vrtić Kaštelet i obitelj Petrušić.

Uime organizatora nazočne je pozdravio don Tomislav Ćubelić, predstojnik Ureda za obitelj. Naglasio je kako živimo u tehničkom dobu kojemu je dijete prepreka i u kojemu se na život gleda svakako, a zaboravlja da je on Božji dar. „Bez ovih najmanjih bivamo gubitnici i samo sa životom čovjek je pobjednik“, kazao je don Tomislav i nastavio: „Mnogo vas je u dvorani i izvan nje koji zaslužujete zahvalnosti, i očevi i majke, i bake i djedovi, i djeca i mladi. U našem životu zasigurno imamo onih, i djece i mladih, kojima život nije bio najnaklonjeniji i kojima je stavio puno prepreka na njihovom putu. Zato, mi, koji imamo 'zdravlje' pozvani smo da preko njih položimo svoju ljudskost i kršćanstvo, svoju vjeru i ljubav prema životu.“

Prvi je nastupio Dječji zbor „Mala Terezija“ s Kamena u Splitu, koji dugi niz godina animira misu u 11 sati u župi sv. Mihovila na Kamenu i broji 20-ak članova u dobi od 6 do 14. godina. Pod vodstvom Mateje Milina izveli su 3 pjesme: „Božje djelo“, „Idi kaži cijelom svijetu“ i „Zdravo Marijo“. Djeca DV Kaštelet iz posebnog programa likovno-scenskog izraza koji djeluje već 15 godina, predstavili su se s mudrim izrekama na temu zahvalnosti, a voditeljice su im: Klara Petrić i Elza Mariani. Potom je nastupio zbor obitelji Škiljo koji je sastavljen od 8 članova obitelji a nastao je na nagovor župnika župe sv. Stjepana pod Borovima u Splitu fra Žarka Relote povodom koncerta u čast sv. Cecilije.

DV svetog Pavla Apostola sa splitskih Pujanki obuhvaća četiri odgojne skupine djece s kojima radi šest odgajateljica koje su završile katehetsko teološko doškolovanje za odgojiteljice u vjeri (Zdravka Bugarin, Manuela Ivanković, Lili Jajac, Anica Kraljević, Lidija Markičević i Renata Stolnik). Vrtić je bogatim duhovnim i kulturnim programom krajem prošle godine obilježio 20. obljetnicu svoga djelovanja. Djeca su nastupila s dvije recitacije: „Zašto volim mamu“ i „Tata“ te su otpjevali dvije pjesme „Ovo je dan“ i „Isus ljubi male“. Bračni par Ivana i Ivica Zrinušić devet godina su u braku u kojem su dobili troje djece. Posvjedočili su o ljepoti dara života, pozvali su nazočne na obiteljsku molitvu te su predstavili rad Udruge Betlehem, koja promiče svetost ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Centar Mir u Rudinama, Kaštel Novi, je javna ustanova koja pruža usluge psihosocijalne podrške osobama s intelektualnim teškoćama te djeci s teškoćama u razvoju. Uz podršku njihove voditeljice Natalije Đerek predstavili su se s tri pjesme: „Milost“, „Cvijeće za Mariju“ i „Cesta“. Udrugu „Dalmacija za život“ predstavio je Tomislav Slavić, koordinator prvog Nacionalnog Hoda za život koji se prošle godine održao u Splitu, ujedno i član Upravnog odbora Udruge.

Orkestar OŠ Meje djeluje 3 godine pod vodstvom prof. Marka Čupića. Sviraju na svim školskim priredbama, smotrama i u različitim prigodama svake godine, a zbog smjene generacije većinom početnici sadržavaju sadašnji orkestar. Nastupili su s pjesmama "Laku noć", J. Brahmmsa i dalmatinska "O Marijana". Zadnji u programu, koji je moderirala Kristina Bitanga, nastupili su bračni par Danijela i Bruno Petrušić i njihovo četvero djece s petim „na putu“.