Vijesti

Svečano uručenje donacije od 620.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji "Obitelji za najmanje" upriličeno je u utorak, 6. studenog u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Na konferenciji za medije, za vrijeme koje je uručen ček prikupljenih sredstava, sudjelovali su: splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split dr. Zenon Pogorelić i Kristina Bitanga iz Organizacijskog odbora Susreta.


Uoči glavnog dana Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u subotu 15. rujna u večernjim satima organiziran je molitveni program, euharistijsko bdjenje „Hod svjetla" u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Molitvu je predvodio i pozdrav uputio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.


„U prigodi Trećega nacionalnog susreta obitelji koji se održava u marijanskome svetištu Gospe od Otoka u Solinu, znakovitomu središtu kršćanske povijesti hrvatskoga naroda, papa Franjo upućuje svoj srdačni pozdrav, ohrabrujući kršćanske parove da učvrste vjernost vrijednostima kršćanske vjere i obitelji. Papa potiče da obitelji budu mjesta zajedništva i molitve, istinske škole evanđelja i male kućne crkve, probuđujući svijest o svetom i nepovredivom karakteru obitelji i o njezinoj ljepoti u Božjemu naumu.


Poslije velikog humanitarnog koncerta „Obitelji za najmanje" u sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji je u petak 14. rujna na Rivi okupio veliki broj glazbenika s namjerom da pjesmom razvedre srca Splićana i srca svih ljudi dobre volje diljem Hrvatske te namaknu sredstva za kupovinu medicinskog aparata za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split red je došao i na male glazbenike. Tako su u subotu 15. rujna na splitskoj Rivi radost odrastanja u obitelji posvjedočili najmanji - djeca - i to pjesmom.


Više tisuća Splićana i gostiju u petak, 14. rujna, na splitskoj rivi pjevalo je i plesalo za najmanje, u sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u organizaciji Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvosatni humanitarni koncert "Obitelji za najmanje" okupio je 17 izvođača, a sve u svrhu kupnje endoskopskog stupa za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split.


U sklopu sedmodnevnog programa Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji srijeda je bila posvećena kulturi. U suradnji s gradom Splitom u splitskom Kazalištu lutaka za svu je djecu izvedena predstava "Ružno pače".


Trećega dana bogatoga programa koji se odvija u sklopu Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji pod geslom „Obitelj izvor života i radosti“, u srijedu 12. rujna upriličen je kulturni program u Splitu. U suradnji s gradom Splitom u splitskom Kazalištu lutaka za svu djecu izvedena je predstava "Ružno pače", a u večernjim satima na prepunom splitskom Sustipanu, u suradnji s gradom Kaštela i njihovom Turističkom zajednicom, upriličena je predstava o renesansnoj ljubavnoj priči o hrvatskome Romeu i Juliji - „Legenda o Miljenku i Dobrili.“ Nakon recitala „Duša Hrvata“ u izvedbi Mladenke Gruica, za glazbeni ugođaj večeri pobrinuo se sastav „Transacustic“ u sastavu: Iva Ivković Ivanišević (vokal) i Joško Tomić (gitara) te Ivan Ivanišević (kompozitor, tekstopisac i instrumentalist). Diva Radojka Šverko odustala je od nastupa zbog bolesti. Programu su nazočili: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.


Udruga hodočasnika Gacke doline i brinjskog kraja „Sveti Rok“ iz Otočkog dekanata, Gospićko-senjske biskupije, osnovana je u travnju 2016. godine s ciljem promicanja općeg dobra svakog ljudskog bića i volonterskog rada, isticanja kršćanskih vrijednosti, produbljivanja vjere, organiziranja i provođenja hodočašća kao jedne od osnovnih pobožnosti uz molitvu, slušanje riječi Božje i intimnog susreta s Gospodinom. Na hodočašćima redovito odaju počast i poginulima u Domovinskom ratu. Prethodnih godina hodočastili su na mnoga marijanska i ostala svetišta Gospićko-senjske biskupije i domovine Hrvatske. Tako su hodali od Otočca do Krasna, Senja, Udbine, Trsata, Marije Bistrice i Međugorja. Svrha njihovih hodočašća jest svjedočenje vjere u Boga, osobni susret s njime, prikazivanje molitava i žrtvi za nas, naše obitelji i bližnje, kao i sve one koje redovito nosimo u svojim srcima i molitvama.


U prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u utorak, 11. rujna 2018. godine održana je svečana promocija zbornika učeničkih literarnih i likovnih radova „U zagrljaju moje mame“.Kako je naglašeno na promociji, zbornik je nastao kao rezultat užeg izbora literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola pristiglih na natječaj koji je prošle godine pokrenuo i organizirao Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije povodom Godine majčinstva. Kruna je to vrijednog rada učenika i brojnih suradnika u pripravi Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna ove godine u Solinu. Ovogodišnji zbornik čini neraskidivi troplet s prethodnim zbornicima „Djeca Oca milosrđa“ i „Na ramenima moga tate“, čime se učenicima dalo priliku da na njima svojstven način izraze vlastiti doživljaj nebeskog Oca i njegovih zemaljskih sustvaratelja – oca i majke.


Stranica 1 od 5

© 2021 - Splitsko-makarska nadbiskupija