Povijest susreta obitelji

Na Izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije održanom u siječnju 2010. prihvaćena je inicijativa za organizaciju Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održavati svako tri godine u organizaciji Ureda HBK za život i obitelj te (nad)biskupije domaćina. Prvi susret, pod geslom "Zajedno u Kristu", održan je 5. lipnja 2011. na zagrebačkom Hipodromu pod predsjedanjem pape Benedikta XVI. Drugi je održan 19. travnja 2015. u Trsatskom svetištu u Rijeci pod geslom geslom "Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske".

Prvi nacionalni susret
hrvatskih katoličkih obitelji – Zagreb, 2011.
p_susreti.png
Pohod pape Benedikta XVI., 4. i 5. lipnja Hrvatskoj odvijao se pod geslom: "Zajedno u Kristu". Budući da je Sveti Otac došao na Prvi nacionalni susret katoličkih obitelji, upravo je obitelj bila u središtu i zaštitnog znaka Papina pohoda.

U središtu logotipa tako se nalazio stilizirani prikaz obitelji: otac, majka i troje djece. U pozadini se nalazio križ koji ukazuje na utemeljenost kršćanske obitelji na vjeri u kojoj zajednica braka i obitelji izrašćuje u zajedništvo ljubavi. Ruke na kojima počiva obitelj simbolizirale su oslanjanje na Božju providnost koja štiti i vodi obitelj u njezinu životnom hodu.
Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održao se 5. lipnja 2011. godine. Svečano misno slavlje na Zagrebačkom hipodromu predsjedao je papa Benedikt XVI.
Papa se snažnim riječima obratio svim obiteljima. Pozvao je obitelji da budu hrabre i da se odupru sekulariziranom mentalitetu naglašavajući potrebu konkretnog svjedočanstva, posebno kao potvrdu "nepovredivosti ljudskog života od začeća do njegovog prirodnog skončanja". Papa je također pozvao da se supružnici raduju majčinstvu i očinstvu ističući kako je otvorenost životu znak otvorenosti prema budućnosti.

Na misnome slavlju koje je papa Benedikt XVI. predvodio u povodu Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji okupilo se oko 400 tisuća vjernika, među kojima i veliki broj obitelji s malom djecom. Na misi s Papom koncelebriralo je sedamdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva, te više od tisuću svećenika.

Papa Benedikt XVI. osvrnuo se i sam na svoj pastoralni pohod Hrvatskoj 4. i 5. lipnja. Naime, nekoliko dana nakon susreta, u katehezi na općoj audijenciji, u srijedu 8. lipnja podsjetio je okupljene kako je glavni povod pohoda bio prvi Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji. Papa je na audijenciji istaknuo: "Za mene je bilo veoma važno učvrstiti u vjeri prije svega obitelji, koje je Drugi vatikanski koncil nazvao ‘kućnom Crkvom’". Usporedivši misu na hipodromu s velikom "dvoranom Posljednje večere" pod otvorenim nebom, Sveti je Otac istaknuo kako mu je molitveno ozračje koje je vladalo na misi omogućilo istaknuti dar i zauzetost zajednice u Crkvi, kao i obodriti bračne drugove u njihovu poslanju.
ps2.jpg
benedikt16_2.jpg
Drugi nacionalni susret
hrvatskih katoličkih obitelji – Rijeka, 2015.
Pod geslom "Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske" u svetištu Majke Božje na Trsatu 19. travnja 2015. održan je Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

Pretprogram Susreta započeo je u katedrali Sv. Vida u subotu 18. travnja, svečanom procesijom i prijenosom Zavjetne spomen-svijeće iz riječke prvostolnice u svetište Majke Božje Trsatske. Uvodnu molitvu u riječkoj katedrali predvodio je riječki nadbiskup metropolit Ivan Devčić. Mnogobrojne obitelji potom su zapalile lampaše sa Zavjetne spomen-svijeće i u procesiji, predvođeni krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, nadbiskupom Devčićem, svećenicima, bogoslovima i franjevačkim novacima, uputili se trsatskim stubama do Svetišta na Trsatu gdje se održala svečana Večernja.

Sam susret je započeo u perivoju Svetišta, gdje su u izgradnji Nazaretske kućice, kao središnjeg motiva pretprograma, sudjelovala djeca koja su donijela maketu kućice na prostor održavanja programa, dva viteza Papinskog svetog Groba Jeruzalemskog koji su čuvali kućicu, zatim zbor mladih Riječke nadbiskupije te orkestar roditelja i djece. U predprogram je bilo uključeno i osamnaest obitelji iz svih biskupija Republike Hrvatske, te jedna obitelj povratnika iz Australije.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje, središnji događaj Drugoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s hrvatskim biskupima, kao i s više od dvjesto svećenika. Prigodnu propovijed izrekao je Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, krčki biskup u miru Valter Župan. Podsjetio je na riječi pape bl. Pavla VI. koje je izrekao prigodom posjeta Nazaretu: "Neka nas upravo Nazaret podsjeti što je obitelj, zajedništvo obiteljske ljubavi, sveta ljepota obitelji, neka nam pokaže kako je sladak odgoj u obitelji, koji ne može ništa drugo zamijeniti, neka nas nauči koja je prirodna uloga obitelji u društvenom poretku."

U prinosu darova, osim kruha i vina, predstavnici obitelji Riječke metropolije na oltar su donijeli košaru s novčanim prilozima koji su u korizmi u prikupljani za potrebite. Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao združeni zbor sastavljen od više od dvjesto pjevača.
20-04-trsat-1.jpg
logori2.jpg
U središtu logotipa nalazi se obitelj: muž, žena i troje djece u bijeloj boji. Muž i žena svojim tijelima i uzdignutim rukama oblikuju pročelje kuće koja podsjeća na Nazaretsku kuću koja se čudesno pojavila na Trsatu 1291. godine.

Supružnici se doimaju kao nosivi stupovi što ukazuje na važnost braka kao jezgre obitelji. U ruci drže prepoznatljiv Hrvatski zavjetni križ kojim se želi posvijestiti zavjet da "hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu".

Crvena boja unutrašnjosti kuće sugerira ljubav supružnika iz koje proizlazi toplo ozračje obiteljskog doma. Čitav prikaz potvrđuje da je obitelj, "kućna crkva", pozvana naviještati, slaviti i služiti evanđelju života. Sukladno temi susreta, dinamičnim prikazom djece željelo se istaknuti da je obitelj ne samo nositeljica života, već da ona, po tome što djeca izlaze iz njezinoga krila, predstavlja istinsku nadu i budućnost Crkve i društva. Uz obod logotipa raspoređeno je dvanaest žutih zvijezda na plavoj podlozi što upućuje na Blaženu Djevicu Mariju. Plavom podlogom želi se poručiti da je svaka obitelj uronjena u more života dok plovi prema obalama vječne Domovine, a isto se tako ukazuje i na Rijeku kao hrvatski pomorski grad.
© 2021 - Splitsko-makarska nadbiskupija