Zavjetna spomen-svijeća

Zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji odlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji održanog u nedjelju 5. lipnja 2011. u Zagrebu.

Ona simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji s Uskrslim Gospodinom, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

svijeca stalakUz prirodnu ornamentiku od mednoga saća, na svijeći su, kao stalni elementi, raspoređeni kovinski odljev Hrvatskoga zavjetnoga križa, naziv svijeće te mjesto i prigoda u kojoj je blagoslovljena. U posebno 

kućište u svijeći umetnut je kružni logotip prvoga Susreta izrađen u tehnici svilotiska. Riječ je o promjenjivom elementu, jer je predviđeno da se u kućište umeće i logo svakoga budućega susreta u vrijeme njegova održavanja.

Hrvatski zavjetni križ nastao je 1979. godine kao znak proslave jubileja »Branimirove godine« u Ninu i Rimu. Svojim sastavnicama (starohrvatski pleter, raspeti Isus Krist, krstionica kneza Višeslava, spomenik kneza Branimira, pralik Gospe Velikoga Zavjeta i znak »Branimirove godine«) poručuje da je hrvatski puk katolički narod bogate kulturne baštine, pod zaštitom Marije u jedinstvu s papom te da takav želi i ostati. Te sastavnice izrezbarene su i na glavi svijećnjaka.

Svijeća je zavjetna jer se njome obnavlja zavjet hrvatskih katoličkih obitelji iz Nina kada je u sklopu proslave navedenoga jubileja, spominjući se trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, prihvaćeno trajno geslo »Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu«. Znakovito, geslo je tehnikom pirografije upisano u podnožje svijećnjaka.

Ona je spomen, jer predstavlja znakovit podsjetnik na Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji je bio povod apostolskoga pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011.

Svijeća je ujedno i zalog, jer ju je Papa, na kraju euharistijskoga slavlja na zagrebačkom hipodromu u nedjelju 5. lipnja, blagoslovio te povjerio hrvatskim katoličkim obiteljima da je nose na svoje buduće susrete. U tu svrhu je, od hrastovine od koje je izrađen svijećnjak, izrađena i kutija za siguran prijenos svijeće.

U sklopu predprograma, netom uoči euharistijskoga slavlja, biskup Valter Župan kao predsjednik Vijeća HBK za obitelj, upalio je svijeću nakon čega je obnovljen spomenuti zavjet iz Nina te je obavljena posveta hrvatskih obitelji Svetoj obitelji. Time su je uzeli za uzor i stavili se pod njezinu zaštitu.

Po odluci hrvatskih biskupa svijeća je na blagdan Svete obitelji 30. prosinca 2011. svečano postavljena u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Na taj će način, u razdoblju između susreta, podsjećati hodočasnike na zajedništvo ostvareno na Prvom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, ali i upućivati na buduće susrete.

Nastajanju velike svijeće i pripadajućega svijećnjaka te njezine manje replike u prigodnoj kutiji, koja je kao simboličan dar hrvatskih katoličkih obitelji darovana papi Benediktu XVI. pridonijeli su mnogi pojedinci i tvrtke, što je zabilježeno u posebno priređenoj knjižici, a njezin je primjerak uz CD sa službenom pjesmom susreta »Kristu vjerni zauvijek«, isto tako darovan Svetom Ocu.

Svečani prijenos svijeće u Riječku prvostolnicu povodom Drugog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu održan je u nedjelju 1. veljače 2015. kada se u Hrvatskoj obilježava Dan života.


© 2021 - Splitsko-makarska nadbiskupija